1 2

Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Żłobku "KRASNAL"

  • Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego.
  • Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:
    • wysoka jakość i dobór surowca,
    • odpodwiednia wielkość porcji,
    • urozmaicenie posiłków,
  • Realizowane są następujące diety:
    • ogólna - lekkostrawna (dieta małego dziecka),
    • bezmleczna,
    • kuchnia mleczna - dla dzieci do 1 roku życia,
      Dieta eliminacyjna (bezmleczna) - realizowana jest w oparciu o aktualne wskazanie lekarza.
  • Realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
    • stałe pory posiłków,
    • urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis (zdrowa dieta),
    • nie podjadanie między posiłkami,
    • właściwe podejście opiekunów do spożywania posiłków przez dzieci (dzieci nie są zmuszane do jedzenia ale umiejętnie zachęcane),
    • właściwą kulturę spożywania posiłków (swoboda, przyjazna atmosfera; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia, posługiwanie się sztućcami; spożywanie posiłków w grupie rówieśników),
    • brak w menu podstawowym słodyczy (podajemy je okazjonalni, np. urodziny kolegi, zabawa karnawałowa, Dzień Dziecka …)
    • między posiłkami podajemy dzieciom w/g potrzeb do picia wodę

Wszystkie posiłki podawane naszym podopiecznym są przygotowywane z żłobku. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną w której przygotowywane są posiłki dla dzieci powyżej 1 roku życia, oraz kuchnię mleczną do sporządzania posiłków dla dzieci do ukończenia 1 roku życia. Nad prawidłowym żywieniem naszych podopiecznych czuwa dietetyk. Wszelkie zmiany w prezentowanym jadłospisie wynikające z przyczyn od nas niezależnych są nanoszone na tablicy informacyjnej żłobka.

Jadłospis Pobierz

Pobierz aktualny jadłospis na najbliższy tydzień