Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Żłobku "KRASNAL"
- Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego.
- Jadłospisy układane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia:
- wysoka jakość i dobór surowca,
- odpodwiednia wielkość porcji,
- urozmaicenie posiłków,
- Realizowane są następujące diety:
- ogólna - lekkostrawna (dieta małego dziecka),
- bezmleczna,
- kuchnia mleczna - dla dzieci do 1 roku życia,
Dieta eliminacyjna (bezmleczna) - realizowana jest w oparciu o aktualne wskazanie lekarza.
- Realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
- stałe pory posiłków,
- urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis (zdrowa dieta),
- nie podjadanie między posiłkami,
- właściwe podejście opiekunów do spożywania posiłków przez dzieci (dzieci nie są zmuszane do jedzenia ale umiejętnie zachęcane),
- właściwą kulturę spożywania posiłków (swoboda, przyjazna atmosfera; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia, posługiwanie się sztućcami; spożywanie posiłków w grupie rówieśników),
- brak w menu podstawowym słodyczy (podajemy je okazjonalni, np. urodziny kolegi, zabawa karnawałowa, Dzień Dziecka …)
- między posiłkami podajemy dzieciom w/g potrzeb do picia wodę
Wszystkie posiłki podawane naszym podopiecznym są przygotowywane z żłobku. Posiadamy dobrze wyposażoną kuchnię ogólną w której przygotowywane są posiłki dla dzieci powyżej 1 roku życia, oraz kuchnię mleczną do sporządzania posiłków dla dzieci do ukończenia 1 roku życia. Nad prawidłowym żywieniem naszych podopiecznych czuwa dietetyk. Wszelkie zmiany w prezentowanym jadłospisie wynikające z przyczyn od nas niezależnych są nanoszone na tablicy informacyjnej żłobka.